Nahkaopas

Nahka– ja tekstiiliopas ja niihin sopivat Leather Master ja Tekstile Master –tuotteetNahka on yksi ensimmäisistä ihmisen käyttöön ottamista materiaaleista. Nahan arvostus materiaalina perustuu mm. seuraaviin tekijöihin:


Nahka on erittäin vahva materiaali. Itse asiassa nahkapäällysteen lävistämiseen tarvitaan yli 180 kg/lb:n (1764,01 N:n) puristusvoima. Nahalla on myös huomattava repäisykestävyys. Siksi sitä käytetäänkin esim. tiettyjen rintasuojien, vöiden ja kengännauhojen valmistuksessa. Nahka ei ole syttyvä materiaali; se onkin ainoa lentokoneteollisuuden käyttämä, luonnostaan tulenkestävä materiaali. Nahan elinikä on todella pitkä, jos sitä käsitellään oikein. Asiantuntijoiden arvion mukaan nahan elinikä on neljä kertaa pidempi kuin tekstiilien elinikä. Nahan vanheneminen ei myöskään pienennä sen arvoa; iäkkäällä nahkatuotteella on oma arvonsa.


Nahka ei aiheuta allergisia reaktioita. Koska siitä voidaan poistaa pöly täydellisesti, soveltuu se mitä parhaiten allergikoille.


Nahan lämpötila on normaaliolosuhteissa sama kuin ympäristön lämpötila. Istuttaessa nahkapäällysteiselle istuimelle ei nahka tunnu kylmältä eikä lämpöiseltä; nahan lämpötila mukautuu ruumiin lämpötilan mukaiseksi.


Saatavilla olevien nahkatuotteiden nahan väri, vaikutelma, rakenne ja pinta voivat olla mitä moninaisimpia. Nahan lukemattomat käyttömahdollisuudet tekevät siitä tuotteen, jota voidaan käyttää monilla aloilla (muoti, sisustus, auton sisustusverhoilu, kenkien ja laukkujen valmistus jne.).Nahan valmistus


Nahkaerän valmistusprosessi nahkatehtaassa kestää yleensä n. 4 – 6 viikkoa nahkalaadusta riippuen eli ensikäsittelyssä tehtävästä karvanpoistosta aina siihen asti kun erä on pakattu lavoille lähteväksi huonekaluvalmistajille.


Valmistuserän koko on vähintään n. 500 m2, joka sopii kerralla rumpuun. Italialaiset ovat edelläkävijöitä nahan valmistuksessa koko maailmassa, Italiassa on n. 350 nahkatehdasta.


Nahat AINA ensin pohjavärjätään eli LÄPIVÄRJÄTÄÄN. Nahkatehtailla on n. 20 – 30 erilaista pohjaväriä ja pintavärivaihtoehtoja on runsaasti. Ei ole siis käytössä huonekalunahkoja, joita ei olisi pohjavärjätty. Huonekalunahan minimipaksuus on 0,9 mm, nyt on saatavilla myös jopa 2,5 mm paksuja nahkoja.


Nahat luokitellaan kolmeen keskeiseen luokkaan:


Lisäksi on haljasnahka, jota keskieurooppalaiset huonekaluvalmistajat käyttävät kalusteiden taustoissa, suomalaiset valmistajat käyttävät lähinnä PVC:tä kalusteiden taustoissa.
Aniliininahat


Aniliininahat värjätään läpikuultavilla värjäysaineilla eli peittävää väriä tai viimeistelyä ei ole nahan pinnassa, jolloin nahan pinnassa olevat pintajuovat, merkit ja nahan alkuperäinen martiointi (pintakuviointi) ovat aidosti näkyvissä.Hoito-ohjeet:

Aniliininahat ovat hyvin imukykyisiä johtuen siitä, että nahan pintaan ei ole laitettu peittävää värikerrosta ja viimeistelyä (lakkausta), jolloin puhdistus ja hoito on suoritettava n. 3 – 4 kertaa vuodessa riippuen tietysti käytöstäkin. Suoja-aine LEATHER CREAM antaa erinomaisen suojan vesi-, rasva-, öljy- ja alkoholipohjaisia tahroja vastaan. Lisäksi LEATHER CREAM antaa auringon UV-säteilyä vastaan hyvän suojan, jolloin nahka ei pääse niin helposti vaalenemaan.


Yleisimmät ongelmat ja niiden poisto aniliininahoista:
Nupukki- ja mokkanahat


Nämä nahat ovat käytännössä aniliininahkoja, jonka pinta on hiottu/harjattu pintarakenteen muuttamiseksi samettimaiseksi. (Monet sekoittavat nupukin ja mokkanahan keskenään.) Nupukki on pintanahan ulkopuoli, kun taas mokkanahka on pintanahan sisäpinta eli lihapuoli. Nupukki- ja mokkanahka ovat herkkiä likaantumaan, koska ne ovat hyvin imukykyisiä nahkoja, jolloin suojaaminen on hyvin tärkeää kaluston tms. käyttöönotosta lähtien. Puhdistukseen ja suojaamiseen käytetään NUBUCK KIT nupukin ja mokan puhdistus- ja suoja-ainesettiä.


Aniliini- ja nupukkinahkojen käyttö huonekaluissa on Suomessa aika vähäistä n. 5 %:in verran.
Viimeistellyt nahat (semianiliini + peitevärjätty nahka)


Semianiliinin valmistus:

Nahka on ensin pohjavärjätty. Pintamartiointi eli kuviointi saattaa olla alkuperäinen tai kevyesti hiottu pinta. Nahan pintaan on laitettu hiukan peittävä värikerros, värikerroksen jälkeen pintaan laitetaan viimeistelykerros (lakkaus), jolloin nahan kestävyys paranee jatkuvassa käytössä Hankausarvot/kulutusarvot ovat huomattavasti paremmat kuin aniliini- ja nupukkinahoilla.


Peitevärjätty nahka

Peitevärjätty, hiottu (on yleisin peitevärjätyn nahan nahkalaatu, jota käytetään Suomessa) on yleisin Suomessa ja muissakin maissa käytetty nahkalaatu. Myytävistä huonekaluista n. 70 – 80 % on peitevärjätystä nahasta valmistettuja.


Pohjavärjäys

Nahan pinta hiotaan kevyesti. Hionnan jälkeen painetaan nahan martiointi eli kuviointi, sen jälkeen laitetaan peittävä pigmenttivärjäys ja lopuksi nahan viimeistelylakka. Mitä suurempi määrä pigmenttiväriä ja viimeistelyainetta on nahan pinnassa, sitä enemmän ne muuttavat nahan pehmeyttä ja havaittavaa tuntua. Mitä suurempi määrä ko. ainetta on laitettu nahan pintaan, sitä kovemmasta nahasta on kysymys.


Peitevärjätyn nahan etuihin kuuluu sen käytännöllisyys. Se on kestävä, ei likaannu kovin helposti. Haittana voisi sanoa, että peitevärjätty nahka ei ole niin pehmeä ja ”lämmin” kuin esim. aniliini- tai nupukkinahka.


Puhdistus- ja hoito-ohjeet (semianiliini + peitevärjätty nahka)

Kalusteen suojaus ennen käyttöönottoa LEATHER CREAM hoito- ja suoja-aineella on tarpeen. Nahkatehtaat eivät suojaa nahan pintaa suoja-aineella, vaikka yleisesti näin luullaan. (On kyllä viimeistely (lakkaus), mutta tämä ei anna likaahylkivää suojaa kuten LEATHER CREAM –käsittely antaa kalusteelle.) Vuosittainen puhdistus- ja hoito- ja suoja-aineen käyttö vähintään 2 kertaa vuodessa on tarpeen, jolloin nahan kauneus ja pehmeys säilyy paremmin. Lisäksi hoitoaineella estetään lian, tahrojen, hiusrasvojen imeytyminen nahkaan ja sillä estetään myös liiallinen kuluminen. Jos nahka pääsee liikaa kuivumaan, on vaarana nahan pinnan hilseily ja halkeilu.


Viimeisteltyjen nahkojen yleisimmät ongelmat ja niiden poisto
Pinnoitettu Pull-up nahka


Tästä nahasta käytetään myös sanontoja Murgia, Royal, Bycast, Creta ja Harem Pull-up. Yleisnimi Euroopassa on Bycast-nahka, johon myös on saatavilla oma LEATHER MASTERIN tekemä setti Bycast. Mutta Suomessa käytetään WAX ON –settiä tälle nahalle. WAX ON JA BYCAST –setissä on kuitenkin samat tuotteet. Tuotteella puhdistetaan nahan pinta ja poistetaan naarmut ja palautetaan koskettamalla havaittava tuntu ja ulkonäkö. Erillistä hoitoainetta tämä nahkatyyppi EI tarvitse rakenteensa vuoksi. Silikoni- ja rasvamaisia tuotteita tulisi välttää näillä kuten muillakin nahkatyypeillä.


Nahka on tehty siten, että haljaksen pintaan on koneellisesti painettu PU-uretaanipinnoite. Värjäyksessä käytetään aniliinivärjäystä tai värillistä PU-pinnoitetta. Nahalla on isot hankaus- ja kulutusarvot, mutta on jäykkää, jonka vuoksi siitä ei voi tehdä kaarevapintaisia kalusteita.


Kuitenkin 2 kertaa vuodessa tehtävä puhdistus- ja pintakäsittely WAX ON –tuotteella on tarpeen, jolloin poistetaan nahan pintaan kertyneet jäänteet hiestä, hiusgeelistä, hiuskiinteestä yms. Ajan kuluessa ne vaurioittavat pintaa kuten yleensä muissakin nahkatyypeissä.
Aidot Pull-up nahat, öljykäsitellyt nahat


Öljykäsitellyt pull-up nahat ovat käytännössä aniliininahkaa eli valmistus tapahtuu täysin samoin kuin aniliininahassa, jonka värjäyksessä käytetään kuultavia väriaineita, kun taas öljytyn pull-up nahan valmistuksessa käytetään värillisiä öljyjä.
Vahakäsitellyt Pull-up nahat


Alkukäsittely on sama kuin öljykäsitellyssä nahassa, mutta loppukäsittelyssä pintaan on laitettu vaha-aine, joka on rummutettu, jolla pinta saadaan ”rikkonaisen” näköiseksi (Antiikkinahka).


Hoito-ohjeet:

Näille nahkalaaduille on oma hoito- ja suoja-ainesetti OLEOSA. OLEOSA –hoito-ja suoja-ainesetti sisältää samoja rasva-aineita kuin millä nämä nahat on alun perin käsitelty ja antaa erinomaisen suojan likaa ja tahroja vastaan. Näille nahkalaaduille on ominaista, että naarmut ja venymisestä tulevat vaalentumat näkyvät selvästi nahan pinnassa. Liiallisen venymisen aiheuttamaan vaalentumaan ja naarmuihin soveltuu parhaiten WAX ON –setti.
Taljat


Lehmän-, lampaan-, poron- ym eläinten taljojen kuivapuhdistukseen ja tahrojen poistoon on HIDE RUG CLEANER –HIDE Kuivapesujauhe.
Kankaat


Huonekalukankaan puhdistuksessa ei ole ainoastaan kyse hygieniasta. Ellei kangasta puhdisteta, ajan kuluessa hien ja lian rasvahapot tunkeutuvat kuituihin ja aiheuttavat vakavia vaurioita. Huonekalukangas on tarpeen puhdistaa vähintään 6 kuukauden välein. Tekstiilien suojauksella autetaan kuituja, jotta ne eivät vaurioituisi ajan kuluessa niin nopeasti. Lisäksi puhdistus on kankaan suoja-aineen käytön jälkeen helpompaa, koska tahrat eivät pääse imeytymään niin hyvin.
Mikrokankaat


Mikrokankaille esim. Tara, Dinamica, Amaretta, Medea, Alcantara, Mondo on kehitetty aivan oma puhdistussetti MICROFIBRE CARE KIT. Setti sisältää MICROFIBRE CLEANING CLOTH –puhdistusliinan, joka poistaa tehokkaasti kuivan lian mikrokuidusta. Liinaa käytetään kuivana. Ellei lika lähde liinalla, lika on tarttunut syvälle kankaaseen, jolloin käytetään setissä toisena olevaa nestemäistä MICROFIBRE CLEANER –puhdistusainetta.


Myös TEXTILE CARE –puhdistus- ja suoja-ainesetti soveltuu kaikenlaisten tekstiilien (paitsi arat tekstiilit kuten villa, silkki jne, joille on kehitetty oma erityinen puhdistus- ja suoja-ainesetti) puhdistukseen ja suojaamiseen. Ko. setin puhdistusaine on vesipohjainen ja suoja-aine on vesiliukoinen.


Tahroihin mm. punaviini, kahvi, veri, oksennus, uloste, ketsuppi, hiki, rasva, maali, liima, öljy, kuulakärkikynä ja monet muut tahrat poistetaan S.O.S. STAIN REMOVER KIT–tuotteilla. Setissä on 4 x 50 ml tuotteet.


Mikrokankaille soveltuvat myös samat tuotteet kuin kudotuille kankaille olevat TEXTILE MASTER –tuotteet.
Kudotut kankaat

Arat kangaslaadut


100 % villa, silkki-, pellava-, puuvilla-, viskoosikankaista valmistetuille tekstiileille on kehitetty oma TEXTILE CARE FOR NATURAL FIBRES Arkojen tekstiilien puhdistus- ja suoja-ainesetti.
Matot


Carpet Cleaning Powder

Mattojen kuivapesujauhe on tarkoitettu kaikenlaisista materiaaleista valmistettujen mattojen, seinävaatteiden, autojen sisämattojen ja alle 2 cm:iä pitkien nukitettujen tuotteiden kuivapuhdistukseen.

Carpet Claner

Mattojen puhdistusaine on pumppupullossa oleva tuote kudottujen ryijyjen, Berber -mattojen ja yli 2 cm:iä pitkien nukitettujen tuotteiden puhdistukseen.

SOS CARPET STAIN REMOVER KIT

SOS-tahranpoistosetti matoille sisältää 3 eri tuotetta kaikentyyppisten tahrojen poistoon erityyppisiltä matoilta ja kokolattiamatoilta.
Sivun alkuun